Je čas učiť sa lepšie

Tibor Liptaj

Poprad
0915-657143
lektorpoprad@gmail.com

Blog

Celé by sa to dalo zhrnúť v jedným slovom: Príprava.

Tu zlyháva väčšina ľudí, ktorí sa začínajú učiť jazyk. Či si to uvedomujeme, alebo nie, štúdium jazyka je veľký a komplexný projekt na niekoľko rokov. A úspech projektu, ako vám povie každý manažér, závisí od jeho dôkladnej prípravy.

Pred tým, než budete investovať svoje peniaze a čas - a čas sú peniaze, čiže, predtým než miniete veľa peňazí, je rozumné si prejsť prečo, kam a ako ich idete investovať. Inak to bude zlá investícia.

Tu sú veci ktoré si treba veľmi dobre ujasniť:

  1. Prečo sa idem učiť jazyk? - Inými slovami motivácia. Toto je alfa a omega každého štúdia. Bez motivácie sa učí jazyk veľmi ťažko. Napíšte si na papier presvedčivé dôvody, prečo sa naozaj chcete učiť.
  2. Aký je môj cieľ? - Toto sa odvíja od prvého bodu, ale je to iné. Spýtajte sa, aké zručnosti by ste chceli dosiahnuť v cieľovom jazyku. Napr.: dohovoriť sa v základných situáciách, urobiť certifikát FCE, vedieť komunikovať v svojej práci so zahranićnými partnermi, plynule hovoriť v jazyku a vedieť komplexne vyjadriť svoje myšlienky a pocity... Od určenia tohoto cieľa sa potom odvíja tvorba študijného plánu. Dajte to na papier!
  3. Aký som študent? - Tu si treba premyslieť, aký systém štúdia a myslenia máte. Nejde len o sluchovú či vizuálnu pamäť, ale o komplex psychologických a vôľových vlastností, zvykov a spôsobov, ktoré má človek zakorenené. Veľa ľudí sa nevie učiť. Takže, hoci vinia jazyk, zlyhávajú na vlastnej neschopnosti zorganizovať sa a vybrať si vhodnú formu učenia.
  4. Koľko mám času? - Zhodnoďte vaše časové možnosti. Väčšina ľudí má tendenciu svoje časové možnosti veľmi preceňovať a viacmenej žije v stálom časovom strese. Málokto si vie zorganizovať čas. Preto opäť, buďte realistický a konkrétny. Napíšte si konkrétne časy a dni, kedy sa môžete štúdiu venovať.
  5. Aký rýchly pokrok očakávate? - Častý kameň úrazu. Štúdium jazyka je beh na dlhú trať. Treba sa vyzbrojiť trpezlivosťou. Ak očakávate výsledky rýchlo budete sklamaní a demotivovaní. Jazyk je priliš komplexný, aby sa dal zvládnuť rýchlo, až na niektoré výnimočné prípady. Takže úprimne, máte tú trpezlivosť?

Ak ste si na všetky otázky konkrétne a poctivo odpovedali, urobili ste prvý dobrý krok k úspešnému štúdiu. Ale je aj možné, že ste si uvedomili, že nie je práve čas a vôľa začínať. Tak ste si aspoň ušetrili kopec peňazí a času.

Ako so získanou predstavou naložiť si povieme nabudúce.

Štítky

Neboli nájdené žiadne štítky.